14 Eylül 2010 Salı

DOĞUM BORÇLANMASIYLA İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLAR

Soru 1- Doğum Borçlanmasından Kimler Yararlanır?

Cevap 1- Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri  olanlar ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadınlar yararlanacak.

Soru 2- Sigortalılıktan önce doğum yapanlar da yararlanabilir mi?

Cevap 2- Evet Sigortalı olmadan önce doğum yapanlar da bu haktan faydalanabilir.

Soru 3- Çocuğu doğum sırasında ya da sonradan vefat eden kadınlarda faydalanabilir mi?

Cevap 3- 5510 sayılı kanunun 41. Maddesinin (a) fıkrası ve 01/07/2010 tarihli tebliğin 5.maddesinin (a)fıkrası “yaşaması kaydıyla” diyorsa da,açıklayıcı bulmuyorum.Gerek kanun ve gerekse Tebliğ şu sorulara cevap vermiyor.

                a)Yaşama şartı  hangi süreler için geçerlidir?

                b)Doğumdan sonra ki 2 yıl için mi?Yoksa 41.maddenin yürürlük tarihi olan 01/10/2008’e kadar  mı, yaşama şartı aranmalıdır?

                c)Emekli olduktan sonra çocuğun vefat etmesiyle,Doğumdan sonra vefat  arasında ne fark vardır?

Soru 4- Doğum Borçlanmasından faydalanmanın temel şartları nelerdir?

Cevap 4-

a-Doğum yapmış olmanız

b-Çocuğunuzun halen yaşıyor olması ,

c-İlgili olduğunuz kanunda ücretsiz doğum ya da analık izin sürenizin olması veya  eski ssk,yeni 4/a’lı  olmanız,

d-Doğumdan sonraki 2 yıllık süre içinde hizmet akdiyle bir işyerinde çalışmamak,

e-Kuruma talepte bulunmanız gereklidir. 

Soru 5- Kaç çocuğa kadar yararlanabilinir?

Cevap 5- Yaşamak şartıyla 2(iki)çocuktan faydalanılabilinir.

Soru 6- Emekli olmak için kısmi borçlanma yapılabilinir mi?

Cevap 6- Evet emekli olmanıza  4 yıllık süre ile sınırlı olmak üzere(diğer şartları da sağlamak kaydıyla)

Ne kadar süre ihtiyacınız varsa o kadar borçlanabilirsiniz. 

Soru 7- Borçlanma talep tarihinde sigortalı olma şartı varmıdır?

Cevap 7- Borçlanma talep tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmaz.

Soru  8- Doğum İlk sigortalılıktan önce gerçekleşmiş ve diğer şartlar sağlanıyorsa,sigortalılık başlangıcı  geriye gider mi?

Cevap 8-01/07/2010 tarihli tebliğin 10.maddesinin 4.bendi gereği “5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca borçlandırılan süre, Kanunun 38 inci maddesine göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başlanılan tarihten önceki süre ise sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Ancak, prime esas kazanç borçlandırılan sürelerin geçtiği tarihteki ilgili aylara mal edilir.”

Soru 9- Emekli olmasına 1 yıl kalan 2 çocuklu bir kadın, ne kadar prim ödeyecek?

Cevap 9- Belirleyeceğiniz bir günlük kazancın %32 si tutarında  prim ödeyeceksiniz.Örneğin  Prime esas kazancın alt sınırı olan 760,50 TL.yi belirlediğimizi düşünelim.Günlük Spek tutarı 25,35 TL.dir.

25,35 TL. x 360 x %32  = 2.920,32 TL. prim ödeyecek.

Soru 10- Borçlanılan prim tutarı taksitle ödenebilir mi?

Cevap 10- Taksitle ödeme sözkonusu değil.Hesaplanan borç tutarı tarafınıza iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek.Tebliğ tarihinden itibaren 1(bir) ay içinde ödemeniz gerekir.

Soru 11- Borçlanılan tutarı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödemezsek  ne olur?

Cevap 11- Borçlanmanız gerçekleşmemiş olur.

Soru 12- Borçlanılan tutarı bir ay içinde ödeyemezsek tekrar başvuruda bulunabilir miyiz?

Cevap 12- Evet tekrar başvuru yapmanız gereklidir.Tebliğ tarihinden itibaren de bir ay içinde ödemeniz gerekecektir.

Soru 13- Borçlanma talebinde bulunup,tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödemede bulunulmazsa ,Borçlanılan süreler hizmet olarak değerlendirilir mi?

Cevap 13- Belirtilen sürede ödeme yapılması halinde ödenen miktara karşılık gelen süre kadar sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

Soru 14- Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmasında ,eksik kalan gün için borçlanma yapılmasının faydası var mıdır?

Cevap 14- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olanların borçlandırılan süreleri, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmasında en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve toplam 900 gün prim ödeme şartının yerine getirilmesinde dikkate alınmaz. 

Soru 15- Borçlanma talebi için nereye ve nasıl müracaat edeceğiz?

Cevap 15- Sosyal Güvenlik İl müdürlükleri/Sosyal Güvenlik merkezlerine dilekçeyle müracaat edilecek.Dilekçe de ne kadar bir süre için talepte bulunulduğu belirtilecek.Vukuatlı Nüfus kayıt örneğinin eklenmesinde fayda vardır.

Ali ÖZBEK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Marka ve Patent Vekili

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

 

 

 

 

 

 

  www.ikyworld.com

İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitim ve Araştırma Sitesi

info@ikyworl.com

 

İkyworld.com Forum üyelik sistemi

 

İkyworld Haber Grubu

http://groups.google.com.tr/group/ikyworld

Kuruluş 2008

 

Hiç yorum yok: